Dit moet u weten over open relaties voordat u eraan begint.
Als het lijkt alsof zowat iedereen het tegenwoordig heeft over open relaties, dan is dat zeker niet jouw verbeelding. Elke dag lijkt er weer een ander contact, kennis of beroemdheid op sociale media te vinden over hun eigen voorkeur voor open relaties en terecht.
Open relaties bieden moderne, vooruitdenkende mensen een benadering van liefde en seks die voor hen veel logischer is dan traditionele monogame relaties, dus het is normaal dat je je afvraagt of het ook voor jou en je partner logisch kan zijn. Hier is een blik op wat u moet weten voordat u eraan begint.
1. Open relaties werken niet voor iedereen.
Hoewel open, niet-monogame relaties voor veel mensen echt beter werken, is het belangrijk om te beseffen dat ze niet voor elke persoon of elke relatie zijn. Ze zijn zeker geen wondermiddel voor een monogame relatie die problemen heeft of mislukt vanwege jaloezie, woede, vertrouwensproblemen of angst voor verlating. Ze passen ook niet bij bepaalde persoonlijkheidstypes.
Als jij of je partner niet openstaat voor niet-monogamie, zal het openen van de relatie hoe dan ook alleen maar problemen veroorzaken. De persoon die het niet echt wil, zal er niet aan "wennen" of "leren het leuk te vinden". Sterker nog, ze zullen zich waarschijnlijk gedwongen voelen om de relatie op een gegeven moment helemaal te beëindigen. Dit is iets dat alleen mag worden geprobeerd door twee mensen die om hun eigen redenen even graag willen proberen.
2. Open relaties zijn niet eenvoudiger dan traditionele.
Er bestaat niet zoiets als een relatie die altijd gemakkelijk is zonder problemen. Monogamie uit de vergelijking halen betekent niet dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over zaken als ontrouw of jaloezie. Zelfs open relaties hebben regels en grenzen die gerespecteerd moeten worden.
Als u besluit een open relatie aan te gaan, bespreek dan de grondregels in detail. Waar is de lijn voor ieder van jullie wat betreft bedrog? Hoe open wilt u dat de ander is als het gaat om ontmoetingen buiten de primaire relatie? Bij niet-monogamie gaat het er niet om regels uit het raam te gooien, maar om ze opnieuw te definiëren.
3. Mensen in open relaties hebben geweldige communicatieve vaardigheden nodig.
Communicatie is de sleutel tot elke gezonde relatie, of deze nu monogaam is of niet, maar het is vooral belangrijk als je de niet-monogame route gaat. Als je het moeilijk hebt om over seks te praten, je behoeften te uiten of gecompliceerde gevoelens van welke aard dan ook te verwerken, dan is een open relatie echt niets voor jou.
Open koppels met succesvolle relaties zijn experts in het niet alleen uitdrukken van hun eigen wensen, behoeften en gevoelens, maar ook in het verwerken van die van hun partner. Zelfs als ze een beleid van 'niet vragen, niet vertellen' hebben aangenomen over seks buiten de primaire relatie, komen ze regelmatig bij elkaar om te controleren of alles nog steeds goed is voor alle betrokkenen. Ze praten ook dingen uit wanneer een van beide personen een addertje onder het gras ruikt.
4. Open relaties en polyamoreuze relaties zijn niet hetzelfde.
Hoewel mensen de neiging hebben om de twee vaak in de war te brengen, is polyamoreus niet hetzelfde als een open relatie hebben. Een polyamoreus koppel date en heeft seks buiten hun primaire relatie, maar ze staan meestal op zijn minst open voor het idee om met sommige van die mensen langdurige emotionele banden te vormen. Een open koppel is bijna altijd alleen geïnteresseerd in seksuele ontmoetingen, alleen voor activiteiten buiten de relatie.
Het is aan elk stel om te beslissen welke van deze twee opties voor hen geschikt klinkt. De meeste open relaties laten echter alleen emotionele connectie toe binnen de primaire relatie. Zorg ervoor dat u en uw partner de verschillen grondig bespreken voordat u beslissingen neemt.
5. Gevoelens kunnen zich nog steeds ontwikkelen binnen open contexten.
Als jij het type persoon bent dat seks kan hebben met iemand zonder dat er gevoelens bij betrokken zijn, dan weet je dat waarschijnlijk al. Begrijp gewoon dat gevoelens soms een manier hebben om op te duiken wanneer je ze het minst verwacht, vooral als je meerdere keren met iemand naar bed gaat, in plaats van gewoon af en toe een one-night-stand te genieten.
Het is belangrijk om een spelplan op te stellen voor het geval dat met iemand in het bijzonder zou gebeuren. In de meeste gevallen stemmen open koppels ermee in om alle contacten te beëindigen waar gevoelens aan beide kanten beginnen te ontwikkelen. Anderen besluiten zich strikt aan one-night stands en contacten te houden om de kans dat dat in de eerste plaats gebeurt te verkleinen.
Als jij en je partner besluiten dat het openen van dingen voor jou de juiste keuze is, wees dan voorbereid om verliefd te worden op de vrijheid die het je zal brengen, zowel als individu als koppel. Zorg er wel voor dat u eerst alles grondig uitspreekt en dat de communicatielijnen bij elke stap open blijven.